Zofia Rydet – wystawy indywidualne i zbiorowe (wybór), opracowała Zofia Augustyńska-Martyniak

2023Wystawa „Wieś bez filtra – Zofia Rydet” w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie
2023Wystawa „Sopoccy artyści w zapisie socjologicznym Zofii Rydet” podczas Festiwalu Fotografii „W ramach Sopotu”, w Dworku Sierakowskich w Sopocie
2023Wystawa zbiorowa „Fotografika. Fotografia artystyczna w Polsce 1927-1978” w Muzeum Fotografii w Krakowie
2023„Zofia Rydet. Nieskończoność dalekich dróg” w Galerii Raster w Warszawie
2022“Zofia Rydet – Zapis socjologiczny 1978 – 1990” w Muzeum Wsi Radomskiej
2022“Zofia Rydet. Mały człowiek” w Galerii Sztuk Wizualnych Vauxhall w Krzeszowicach
2021“Zofia Rydet. Idę dobrą drogą” w Miejskim Biurze Wystaw Artystycznych w Lesznie
2021Wystawa zbiorowa “Marsz, Marsz Polonia” w Nowohuckim Centrum Kultury w Krakowie
2021“Jerzy Lewczyński. Zofia Rydet. Retoryka Pustki” w Galerii Miasta Ogrodów w Katowicach
2020“Zapis socjologiczny” wystawa plenerowa na ulicach Olsztyna
2020“Świat uczuć i wyobraźni” Zofii Rydet w na Gwangju Biennale Korei Południowej
2019-2020Wystawa zbiorowa “The Medea Insurrection: Radical Women Artists Behind the Iron Curtain”, w The Wende Museum, Culver City, California
2019“Zofia Rydet. Zapis socjologiczny” w ramach Rzeszowskiego Weekendu Fotografii “Patrz!Szeroko” w Rzeszowie
2019“Zofia Rydet. Zapis socjologiczny” w Muzeum Regionalnym w Stalowej Woli
2019Wystawa zbiorowa: Rafał Bujnowski, Peter Puklus, Zofia Rydet, “1000 HANDS” w Galerii Raster w Warszawie
2019Wystawa zbiorowa “Prototypy 03: Karolina Caycedo i Zofia Rydet. Raport Troski”, Muzeum Sztuki w Łodzi. Kuratorki: Aleksandra Jach, Carolina Caycedo
2019“Zofia Rydet. Niepokorność dalekich dróg”, Filharmonia Szczecińska, Kurator: Andrzej Pawełczyk
2019Wystawa zbiorowa “POLSKA na eksport”, Zachęta – Narodowa Galeria Sztuki, Kuratorki: Marta Przybyło, Karolina Puchała-Rojek
2019Zofia Rydet – “Dokumentacje – Architektura 1963 – 1974”, Muzeum Śląska Opolskiego, Kuratorka: Magdalena Żmudzińska-Nowak
2018-2019Wystawa zbiorowa “MEDEA MUCKT AUF – Radykalne artystki za żelazną kurtyną” w Staatliche Kunstsammlungen Dresden, Kuratorka: Susanne Almann
2018Wystawa zbiorowa “Macierzyństwo od początku i bez końca. Antropologiczna opowieść” w Muzeum Etnograficznym im. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu
2018“Zofia Rydet. Zapis socjologiczny” w ramach Folk Film Festiwal w Sianowie
2018“Zofia Rydet – Fotografie”, Galeria “Scena” w Koszalinie, Kurator: Andrzej Pawełczyk
2018Wystawa zbiorowa “The Sword Swallowing Toad” w Austriackim Forum Kultury
2018Wystawa zbiorowa “Family Values: Polish Photography Now” w Galerii Calvert 22 w Londynie
2018“Malowane domy. Władysław Hasior i Zofia Rydet”, BWA w Tarnów
2018Wystawa zbiorowa “Ojczyzna w sztuce” w MOCAK Kraków
2018“Niepokorność dalekich dróg”, Galeria BWA w Olsztynie, Kurator: Andrzej Pawełczyk
2018Wystawa zbiorowa “Roadtrip”, w ramach Festiwalu Warsaw Photo Days 2017
2017“Jardin Brun – Wystawa”, willa Kadenówka w Rabce kuratorka: Paulina Ołowska
2017“Zofia Rydet – Dokumentacje – Architektura 1963 – 1974”, Galeria X, Politechnika Śląska, Gliwice, Kuratorka: Magdalena Żmudzińska-Nowak
2017“Zofia Rydet. Fotografia”, Muzeum Narodowe w Szczecinie, Kurator: Andrzej Pawełczyk
2017“Zofia Rydet – fotografie”, Galeria Miejsce Sztuki44, kurator: Andrzej Pawełczyk
2017“Rabka na fotografii Zofii Rydet (1950-1990)”, Miejski Ośrodek Kultury w Rabce Zdroju, Kuratorka: Zofia Augustyńska-Martyniak
2017“Być jak Zofia Rydet”, OKSiR w Pruszczu Gdańskim
2017“Zapis socjologiczny”. Wystawa w ramach paryskiego festiwalu “La quatrieme Image – 2017”
2017“Głowa, skóra, twarz”. Wystawa Zofii Rydet i Anety Grzeszykowskiej, Galeria Raster w Warszawie
2017“Zapis socjologiczny 1978 – 1990. Wyimki: Śląsk i Podhale”, Muzeum Miejskim w Tychach, Kurator: Wojciech Nowicki
2016/2017„Zofia Rydet. Répertoire 1978 – 1990”, Galeria Jeu de Paume – Chateau de Tours, Francja, Kuratorzy: Karol Hordziej, Sebastioan Cichocki, organizatorzy: Galeria Jeu de Paume, Paris, Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie Partnerzy: Fundacja im. Zofii Rydet, miasto Tours, A Nous Paris, The Eyes
2016“Zapis socjologiczny”, w Oddziale Fotograficznym Muzeum Regionalnego w Mielcu – “Jadernówka”, Opieka kuratorska: Janusz Halisz, Zofia Augustyńska-Martyniak, organizator: Muzeum Regionalne w Mielcu, Współorganizator: Fundacja im. Zofii Rydet
2016“Zapis socjologiczny”, Muzeum Śląska Opolskiego, w ramach Opolskiego Festiwalu Fotografii OFF 2016, w Opolu; Opieka kuratorska: Sławoj Dubiel, Zofia Augustyńska-Martyniak, Organizator: Fundacja 2.8 , Współorganizator: Fundacja im. Zofii Rydet
2016“Kobiety na progach” w Nowym Mieście Lubawskim, w ramach Festiwalu Nowe Cieplo
2016“Świat uczuć i wyobraźni”, Galeria Sceny Plastycznej KUL w Lublinie, Kurator: Andrzej Różycki, Współorganizator: Fundacja im. Zofii Rydet
2016“Zapis socjologiczny”, Nadwiślański Park Etnograficzny w Wygiełzowie Opieka kuratorska: Piotr Bujakiewicz, Zofia Augustyńska-Martyniak, Współorganizator: Fundacja im. Zofii Rydet
2016Wystawa zbiorowa, w ramach Textival Litteraturfestival, Göteborg, Szwecja
Kuratorka: Stina Nilss
2015/2016“Człowiek w nieskończoności zapisu”, w ramach Festiwalu filmowego Człowiek w Zagrożeniu, Muzeum Kinematografii w Łodzi, Kurator: Andrzej Różycki, Współorganizator: Fundacja im. Zofii Rydet
2015/2016“Zofia Rydet. Zapis 1978-1990”, Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie Organizator: Fundacja Sztuk Wizualnych, Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie, we współpracy z Fundacją im. Zofii Rydet i Czytelnią Sztuki w Gliwicach, Kuratorzy: Karol Hordziej, Sebastian Cichocki
2015“Zapis socjologiczny”, Muzeum Fotografii w Bydgoszczy, Kurator: Arkadiusz Blachowski, Współorganizator: Fundacja im. Zofii Rydet
2015Wystawa zbiorowa, w ramach XII Baltic Triennial, Contemporary Art Centre, Wilno, Litwa, Kuratorka: Virginija Januškevičiūtė
2015Wystawa zbiorowa “Po niebie został tylko księżyc”, Galeria Władysława Hasiora, (filia Muzeum Tatrzańskiego), Zakopane, Kuratorka: Ewa Tatar
2015“Zofia Rydet – Mały człowiek (1952-1963)”, Muzeum Etnograficzne im. Wł. Orkana w Rabce Zdroju, Stary Kościołek Kuratorka: Maria Sokół-Augustyńska, Organizator: Muzeum Etnograficzne im. Wł. Orkana w Rabce Zdroju i Fundacja im. Zofii Rydet
2015“Fotografie Zofii Rydet”, Galeria Studio w Warszawie,
Organizatorzy: Teatr Studio, Polka. Fundacja Odnawiania znaczeń, Fundacja im. Zofii Rydet, Kuratorka: Agnieszka Zawadowska, Współorganizator: Fundacja im. Zofii Rydet
2015“Zofia Rydet. Zapis socjologiczny (1978 – 1990)”, Gdańska Galeria Fotografii MNG. Kuratorki: Małgorzata Taraszkiewicz-Zwolicka, Małgorzata Ruszkowska-Macur, Zofia Augustyńska-Martyniak, Organizatorzy: Muzeum Narodowe w Gdańsku, Fundacja Sztuk Wizualnych, Fundacja im. Zofii Rydet
2015Wystawa zbiorowa “Akt w polskiej fotografii”, Biuro Wystaw Artystycznych w Tarnowie, Pałacyk Strzelecki, Ze zbiorów Jerzego Piątka
2014/2015Wystawa zbiorowa “Rainbow in the Dark”, SALT Galata., Turcja, Kurator: Sebastian Cichocki, Wydarzenie realizowane w ramach programu kulturalnego obchodów 600-lecia polsko-tureckich stosunków dyplomatycznych w 2014 roku.
2014Wystawa zbiorowa “Głębia ostrości”, Państwowa Galeria Sztuki w Sopocie, Kurator: Adam Mazur
2014“Papieże”, MOCAK, Kurator: Katarzyna Wincienciak
2014“Foto-Obiekt”, Galeria BWA w Kielcach, Kuratorzy: Jagna Olejnikowska, Leszek Golec
2014“FOTO-OBIEKT”, MCSW Elektrownia w Radomiu, VII Festiwal Sztuki im. Jerzego Buszy „RANDOM IN RADOM”, Kuratorzy: Jagna Olejnikowska, Leszek Golec
2013“Zofia Rydet – Zapis Socjologiczny”, Galeria Ratusz w Zamościu, organizator: Zamojskie Towarzystwo Fotograficzne
2013“Fotoobiekt”, wystawa w ramach festiwalu Warsaw Photo Days, organizator: Związek Polskich Artystów Fotografików, Okręg Warszawski we współpracy z Centrum Rzeźby Polskiej w Orońsku
2013“Zofia Rydet. Zapis socjologiczny”, Muzeum Etnograficzne w Ochli
2012“Dopełnienie konieczne”, Muzeum Śląskie, współpraca z partnerem Fundacji – Muzeum Śląskim
2012“Zapis Socjologiczny”, Czytelnia Sztuki w Gliwicach, organizatorzy: Fundacja im. Zofii Rydet, Czytelnia Sztuki, Fundacja Sztuk Wizualnych
2012Zofia Rydet, w ramach Miesiąca Fotografii, w Sofii, Bułgaria, we współpracy z Instytutem Polskim w Sofii oraz Akademią Fotografii
2012“Autografy”, w ramach 9 Nocy Muzeów w Warszawie, we współpracy z Archiwum Polskiej Akademii Nauk i Galerią Steel Forest
2012“Zofia Rydet – Zapis socjologiczny”, Miejski Ośrodek Kultury w Rabce, współpraca ze Stowarzyszeniem Kulturowy Gościniec, Rabczańskim Towarzystwem Fotograficznym oraz Miejskim Ośrodkiem Kultury w Rabce
2011“Zofia Rydet. The Arc of Realism”, w ramach Photoireland Festival, Centre for Creative Practices, Dublin, Irlandia
2011“Zofia Rydet, Threat”, wystawa zbiorowa, Broadway 1602, New York, U.S.A.
2011“Łuk realizmu. Zofia Rydet 1911-1997” – w stulecie urodzin, w ramach Fotofestiwalu w Łodzi, Muzeum Kinematografii, Łódź
2011“Zofia Rydet. Początek”, Galeria Art New Media, Warszawa
2011Zofia Rydet/Julia Staniszewska – “Mały człowiek/Oczekiwanie”, Galeria Asymetria, Warszawa
2010“Fotoanrzejozofia”, dialog Anrzeja Rózyckiego z twórczością Zofii Rydet, Galeria 87, Łódź
2010“Nożyczki a Zofia Rydet”, Galeria 87, Łódź
2010“Nieskończoność dalekich dróg. Ocalić od zapomnienia”, Galeria ASP, Warszawa
2010“Portraying the surreal – trzy pokolenia w polskiej fotografii”, wystawa zbiorowa, Galeria WM, Amsterdam, Holandia
2009/10“Dom – droga istnienia”, wystawa zbiorowa, VII Triennale Sztuki Sacrum, Miejska Galeria Sztuki w Częstochowie
2008“Dokumentaliski – polskie fotografki XXw.” wystawa zbiorowa, Zachęta Narodowa Galeria Sztuki, Warszawa
2008“Zofia Rydet. Fotomontaż sentymentalny”, Galeria Asymetria, Warszawa
2008“Zofia Rydet. Zapis socjologiczny 1978-1990”, Dom Pracy Twórczej w Wigrach
2008“Zapis socjologiczny 1978-1990”, Krakowski Miesiąc Fotografii, Galeria Starmach, Kraków
2008“Zofia Rydet”, Ambasada Rzeczypospolitej Polskiej w Hadze, Holandia
2007“Tarnogórzanie w obiektywie Zofii Rydet”, Muzeum w Tarnowskich Górach
2007“Zofia Rydet: The first lady of Polish photography”, Fotogalerie Kistemaker, Oldenzaal, Holandia
2007“Polnische Photographie”, wystawa zbiorowa, Grosse Kunstausstellung NRW, Dusseldorf, Niemcy
2007“Polska fotografia w XXw.” wystawa zbiorowa, w ramach Warszawskiego Lata Fotografii, Pałac Kultury i Nauki, Warszawa
2006Wystawa zbiorowa, organizator Muzeum Sztuki w Łodzi, Shoto Museum of Art w Tokio, Niigata City Art Museum, Japonia
2006“Fenomeny i fantomy”, Gliwickie środowisko fotograficzne w latach 1951-2000, wystawa zbiorowa, pod patronatem ZPAF, w ramach Gliwickiego Miesiąca Fotografii, Oddział Muzeum w Gliwicach – Willa Caro ,Gliwice
2003“Zofia Rydet”, Anya Tish Gallery, Houston, Texas, U.S.A.
2001“Zofia Rydet. Zatrzymać czas”, Muzeum im. prof. St.Fischera w Bochni
2001“Zofia Rydet. Fotografie”, Galeria Ośrodka Promocji Kultury “Gaude Mater”, Częstochowa
2000“Zofia Rydet. Fotografie”, Muzeum Narodowe we Wrocławiu
1999“Zofia Rydet. Fotografie”, Górnośląskie Centrum Kultury w Katowicach
1999“Zofia Rydet. Czas przemijania”, Galeria FF w Łodzi
1999“Zofia Rydet. Fotografie”, Muzeum Sztuki w Łodzi

Zofia Rydet – wystawy indywidualne (wybór), opracowała Urszula Czartoryska

1997Hommage a Zofia Rydet (wystawa pośmiertna), Douchy les Mines, Centre Regional de la Photographie, Francja
1995/6Obrazy przemijającego świata. Górny Śląsk, Budapeszt, Instytut Polski
1995Zofia Rydet. Fotografie. Śląskie wspomnienia. Gliwice, Muzeum w Gliwicach w ramach Festiwalu ARS CAMERALIS
1993Nieskończoność dalekich dróg. Zwykły człowiek – portrety, Gliwice, Muzeum w Gliwicach, Galeria Ratusza
1992Świat uczuć i wyobraźni, Gliwice, Galeria PIK Zofia Rydet, Douchy les Mines, Francja
1991Świat uczuć i wyobraźni, Rabka, Galeria “Pod Aniołem” Świat uczuć i wyobraźni, Katowice, Galeria ZPAF Zofia Rydet, Katowice, BWA
1990Zofia Rydet. Zapis socjologiczny 1978-1990, Łódź, Galeria FF Zofia Rydet. Zapis socjologiczny. Douchy-Francja 1988, Łódź, Galeria ŁTF
1989Zofja Rydet. Fotografijos paroda, Kowno, Fotografijos Galerijoje
1988Zapis socjologiczny, Douchy les Mines, Francja
1987Nieskończoność dalekich dróg, Lądek Zdrój, Galeria Fotografii Elementarnej Plener i pokaz, Suwałki, Galeria Fotografii
1986Świat uczuć i wyobraźni, Nieskończoność dalekich dróg, Lublin, BWA Dom, Łódź, Nawa św. Krzysztofa Obecność i zapis, wystawa Jubileuszowa, Katowice, Galeria ZPAF Czas i obraz północno-wschodniej Polski, Gliwice
1985Świat uczuć i wyobraźni, Świdnica, Galeria Fotografii
1984Zapis socjologiczny Katowice, Galeria Wydziału Grafiki ASP
1981Nieskończoność dalekich dróg, Poznań, Galeria Od Nowa
1980Zapis socjologiczny w ramach wystawy Poszukiwania 79, Bydgoszcz Nieskończoność dalekich dróg, Gdańsk, Galeria GN
1968Czas przemijania, Toruń, Galeria Fotografii
1967Mały człowiek, Bukareszt
1964Czas przemijania, Warszawa, Galeria “Zachęta”
1962Mały człowiek, Bytom, Muzeum Okręgowe
1961Mały człowiek, Gliwice, Galeria Gliwickiego Towarzystwa Fotograficznego

Zofia Rydet – individual and collective exhibitions (selection), prepared by Zofia Augustynska-Martyniak

2014Exhibition Popes, MOCAK, Curator: Katarzyna Wincienciak
2014Exhibition Photo-Object, Galeria BWA in Kielce, Curators: Jagna Olejnikowska, Leszek Golec
2014Exhibition FOTO-OBIEKT, MCSW Elektrownia in Radom, VII Art Festival of Jerzy Busza „RANDOM IN RADOM”, Curators: Jagna Olejnikowska, Leszek Golec
2013Zofia Rydet – Sociological Record, Gallery Ratusz in Zamość, organized by Association of Photographers from Zamość
2013Photoobject – exhibition in terms of Warsaw Photo Days, organized by Association of Polish Artists Photographers (Warsaw) in cooperation with Center of Polish Sculpture in Orońsko
2013Zofia Rydet. Sociological Record – exhibition in Ethnographic Museum in Ochla
2012Necessary complement, Silesian Museum, cooperation with Foundation’s partner – Silesian Museum
2012Sociological Record, in “Czytelnia Sztuki” in Gliwice, organized by Zofia Rydet Foundation, “Czytelnia Sztuki” and Foundation “Fundacja Sztuk Wizualnych”
2012Zofia Rydet, within Photomonth in Sofia, Bulgaria, in cooperation with Polish Institute and Academy of Photography
2012Autographs, in terms of 9th Museums at Night in Warsaw, cooperation with Archives of the Polish Academy of Sciences and Steel Forest Gallery
2012Zofia Rydet, Municipal Culture Centre of Rabka, cooperation with Association “Kulturowy Gościniec”, Photographic Society of Rabka and Municipal Culture Centre of Rabka
2011Zofia Rydet. The Arc of Realism, within Photoireland Festival, Centre for Creative Practices, Dublin, Ireland
2011Zofia Rydet, Threat, collective exhibition, Broadway 1602, New York, U.S.A.
2011The arc of realism. Zofia Rydet 1911-1997 – at her 100. birthday anniversary, within the Photofestival in Lodz, The Film Museum, Łódź
2011Zofia Rydet. The beginning, Art New Media Gallery, Warszawa
2011Zofia Rydet/Julia Staniszewska – Little Man/Awaiting, Assymetry Gallery, Warszawa
2010Fotoanrzejozofia, Andrzej Rozycki’s dialogue with the works of Zofia Rydet, Gallery 87, Łódź
2010Scissors and Zofia Rydet, Gallery 87, Łódź
2010Endlessly distant roads. To save from oblivion, ASP Gallery, Warszawa
2010Portraying the surreal – three generations of Polish photography, collective exhibition, WM Gallery, Amsterdam, Netherlands
2009/10Home- path of existence, collective exhibition, VII Sacrum Art Triennale, The City Art Gallery in Częstochowa
2008Female documentary makers – Polish female photographers of the 20th century. collective exhibition, Zacheta National Gallery of Art, Warszawa
2008Zofia Rydet. Sentimental photomontage, Assymetry Gallery, Warszawa
2008Zofia Rydet. Sociological record. 1978-1990, Artists’ Retreat in Wigry
2008Sociological record 1978-1990, Cracow’s Photography Month, Starmach Gallery, Kraków
2008Zofia Rydet, Polish Embassy in Hague, Netherlands
2007Residents of Tarnowskie Góry filmed by Zofia Rydet, Museum in Tarnowskie Góry
2007Zofia Rydet: The first lady of Polish photography, Fotogallery Kistemaker, Oldenzaal, Netherlands
2007Polnische Photographie, collective exhibition, Grosse Kunstausstellung NRW, Dusseldorf, Germany
2007Polish photography in the 20th century. collective exhibition, within the Warsaw’s Photography Summer, Palace of Culture and Science, Warszawa
2006Collective exhibition, organiser Museum of Arts in Lodz, Shoto Museum of Art w Tokyo, Niigata City Art Museum, Japan
2006Prodigies and apparitions, Gliwice’s photographic community in the years 1951-2000, collective exhibition, under the patronage of the Association of Polish Artists Photographers, within the Gliwice?s Photography Month, Department of Museum in Gliwice- Caro Villa ,Gliwice
2003Zofia Rydet, Anya Tish Gallery, Houston, Texas, U.S.A.
2001Zofia Rydet. To stop the time, St. Fischer Museum in Bochnia
2001Zofia Rydet. Photographs, Gaude Mater Culture Promotion Centre, Częstochowa
2000Zofia Rydet. Photographs, National Museum in Wrocław
1999Zofia Rydet. Photographs, Higher Silesian Culture Centre in Katowice